Kako bi bilo da živite svoj život u skladu sa svojim vrijednostima?

Bi li vam život u skladu s vlastitim vrijednostima omogućio da vodite smislen život, autentičan za vas u kojem bi postali ono što vi u stvari jeste.

Što su to vrijednost?

To su naše najdublje želje na koji način želimo živjeti i odnositi se prema svijetu i ljudima u našem svijetu. One nisu ciljevi. Mi možemo živjeti put naših vrijednosti i nikada ne stići do cilja. Vrijednosti se kriju duboko u nama i često ih nismo ni svjesni jednostavno ih živimo.
Vrijednosti su poput putokaza života prema kojem se želimo kretati. One utječu na način na koji živimo i kako donosimo svoje odluke. Naše vrijednosti određuju kako radimo, za koga se udajemo, za koga radimo. Vrijednosti učimo, prikupljamo, dobivamo, prenosim.

Kako to mislim?

Usvajamo ih kroz odgoj naših roditelja, deda i baka, teta u vrtiću učitelja. Neke vrijednosti dobili smo kroz gene. Važni događaji u našim životima poput smrti, razvoda, bolesti utječu na naše vrijednosti. Postoje vrijednosti koje dijelimo s društvom i okolinom u kojoj živimo. Kompanijom u kojom radimo. Postoji i razlike u vrijednostima. Slažemo ih po nekakvoj hijerarhiji samo nama znanoj.

Svi mi imamo različite vrijednosti i ne postoje dobre ili loše vrijednosti.

Dobro je poznavati svoje vrijednosti. One nam mogu biti oslonac i podrška kada nam je potrebno. Kada nam je teško. Kada se osjećamo pogubljeno ili nismo sigurni što trebamo napraviti.

Mala vježba:

Odvojite vremena za sebe. Sjednite, pripremite papir i olovku negdje u blizini sebe. Opustite se. Usmjerite pozornost na svoje disanje. Usporite svoj um. Sjedine nježno svojim mislima na svoj dah i pratite kako ulazi u vaše tijelo i kako izlazi iz vašeg tijela. Svakim izdahom sve se više opuštate. Boravite u svom unutarnjem okruženju. Primjećujete zvukove, senzacije koje vaše tijelo radi. Opušteni ste.

Zapitajte se: Što je meni važno? Koje kvalitete želim njegovati ja kao osoba? U što vjerujem? Što me motivira? Neka su od pitanja koja bi vam mogla dati odgovor o vašim vrijednostima.
Pričekajte kada se zapitate pitanje po pitanje, odgovori će doći. Zapišite ih na papir.

Upoznavajući sebe upoznajemo i svoje vrijednosti. To je kao da učimo čitati kartu . Kada upoznamo sebe i svoje vrijednosti lakše se krećemo po autocesti koju zovemo život.

Upoznavati vrijednosti možemo na različite načine. Raznim tehnikama, alatima, meditacijom.

Osobni razvoj postao je dio naše svakodnevice. Upoznavanje vlastitih vrijednosti jedan je od koraka osobnog razvoja.

Pišite mi ako vaš više zanima program Art of self care ili individualno savjetovanje.

Tu sam za vas.

Dubravka