U moru knjiga, portala i članaka o sobnom razvoju, rad sa savjetnikom za osobni razvoj i rad 1:1 je izuzetno privlačan. Više je razloga za to. Imamo osobu pored sebe koja nas usmjerava da izađemo iz svoje zone komfora, osvijestimo mogućnosti koje su pred nama, ukaže nam na koje načine se još možemo nositi s izazovima i podržati promjenu zastarjelih navika koje nam više ne služe. Ne gubimo vrijeme u razmišljanju koja je tehnika, metoda najbolja za nas. Potom se moramo potruditi pronaći literaturu, pročitati i onaj dio koji je naj izazovniji dosljedno je primjenjivati. Znanje, usmjeravanje i poticanje benefiti koji nam dobar savjetnik ili coach nudi.

Možda trenutno nismo razmišljali o tome da imamo coacha ili smo skeptični prema samom pojmu da imamo coacha ili savjetnika. Postoje i drugi načini na koji si možemo pomoći.
Mindfulness je jedan i od njih i u nastavku saznajte što je to mindfulness meditacija i kako pristupiti vašem unutarnjem savjetniku ili coachu.

Što je zapravo mindfulness meditacija?

Mindfulness meditacija je praksa usmjeravanje pažnje uz podršku disanja, senzacija u tijelu i zvukova koji nas okružuju. Otvorenog uma, sa znatiželjom i bez osuđivanja. Ona nam daje priliku da promatramo svoje misli, emocije, senzacije unutar nas bez da se za njih vežemo, da ih ne osuđujemo, potiskujemo i mijenjamo. Promatramo naš unutarnji svijet. Povezuje našu glavu s našim tijelom. Uči nas raspoznati signale našeg tijela. Praksa kojom postižemo smirenje misli, emocija i kontrolu reakcija. Pomaže nam da se maknemo iz stanja autopilota u kojem naš um i navike vode naš život. Istraživanja pokazuju da prosječan čovjek 47% svoga vremena provede na autopilotu. Skoro pola vremena nismo u potpunosti prisutni u vlastitom životu.

Postoji formalna i neformalna praksa meditacije. Formalna je ona kada odvojimo 20 do 30 minuta u danu, sjednemo na stolac, fotelju ili jastuk i meditiramo. Neformalnu praksu nosimo u sebi i kroz dan i upotrebljavamo u hodu kada nam je potrebna. Kada usmjerimo pozornost na svoj dah na minutu dvije i opustimo se. Kada napravimo pauzu prije nego li odgovorimo i tako usmjerimo tijek razgovora u željenom nam smjeru.

Mindfulness meditacija poput svake druge tehnike mora se vježbati kako bi osjetili njene dobrobiti.

Mindfulness meditacija sa sobom nosi promjene životnih navika. Fokusiranost, dosljednost, organiziranje vremena, stabilnost, prosutnost, balans, unutarnji mir samo je dio dobrobiti.

Mindfulness meditacija kao osobni Coach

Kada počnemo meditirati i redovito koristimo blagodati meditacije, ona nam može postati poput savjetnika za osobni razvoj ili coacha.

Prakticiranjem Minfulness meditacije:

-smanjuje se unutarnji kritičar postajemo sam nježniji prema sebi, samim time povećava se -osjećaj samopoštovanja
-povećava se otpornost na kritiku i negativan feedback koji dobijemo. Počinjemo stvari shvaćati manje osobno
-dajemo si prostora da razmislimo prije nego li odgovorimo na pitanje. Reagiramo manje impulzivno
-mijenjamo svoje ponašanje. Kada primijetimo obrasce koje ponavljamo imamo mogućnost i promijeniti ponašanje -kada kroz praksu Mindfulnessa svladate umijećem primjećivanja bez osude i sposobnosti da učite iz svojih radnji stekli ste vještinu za život cijeli

Minutna Meditacija

Udahnite – malo dublje nego što ti inače radite

Udahnite kroz nosnice i osjetite udah
Izdah neka je malo dulji od udaha

Udahnite i osjetite kako se pluća šire
Izdahnite i osjetite osjećaj otpuštanja

Udahnite i osjetite kako vam tijelo postaje cjelovito
Izdahnite i osjetite kako otpuštate svaku napetost

Udahnite osjećaj budnosti i živosti
Izdahnite i osjetite kako se mišići opuštaju

Udahnite osjećaj ispunjenja
Izdahnite sve nepotrebne napetosti

Odlazak kod savjetnika za osobni razvoj, terapeuta, coacha, savjetodavnog terapeuta ima mnoge dobrobiti za nas. Na kraju dana ono što najviše vrijedi je naše vrijeme. Gore navedene osobe obučene su da pomognu i da usmjere kako bi svoje vrijeme usmjeravali na stvari koje su nam zaista važne i bitne.
I ja sam imam svog coacha i mentora. Kada god započinjem novi projekt ili primijetim da se vrtim u krug oko nečega oni su tu poput nevidljive ruke pomoći.

Mindfulness praksa ne može zamijeniti savjetnika, coacha ili terapeuta. Svaka od tih osoba nudi bogato iskustvo i uvide koje dobijete u zajedničkom radu. Mindfulness je odličan alat koji vam pomaže da istrenirate um.

Učenje i usavršavanje mindfulness prakse s osobom koja odgovara vašoj osobnosti i podržava vaš razvoj je dobitna kombinacija za vaš osobni razvoj.

U svome radu u grupama i s klijentima rado koristim mindfulness praksu. Ukoliko ste se prepoznali u ovom tekstu i potreban vam savjetnik za osobni razvoj ili trener meditacije pišite mi na dubravka@dubravkafazlic.com