Kako povećati unutarnji osjećaj radosti?


Meditacijom – ljubavi prema sebi. Krenite skromno. Postavite si izazov u kojem ste donijeli odluku da ste usredotočeni isključivo na sebe i ljubav prema sebi.

Postanite svjesni svoga tijela. Naš um ima svoj tempo. Naše tijelo ima svoj tempo. Kada postanemo svjesni svoga tijela i njegovih potreba tjeraju nas da usporimo. Svjesnost o osjetima i senzacijama u našem tijelu najvažniji je kanal ljubavi prema sebi.

Probajte ovu divnu meditaciju:

Legnite se na pod ili na krevet. Smjestite se ugodno. Zatvorite oči i lagano krenite “upoznavati” svoje tijelo.

Obratite pozornost na svoj palac na stopalu, osjetite ga, primijetite, potom prebacite pozornost na prst do njega i tako redom, pritom osjetite zglob na nozi i kakav je to osjećaj kada svu svoju pozornost posvetite samo njemu. Potom primijetite svoje stopalo i kako ga osjećate? Osjećate li što u njemu. Postepeno se penjite po svome tijelu i povezujte sa svim svojim dijelovima tijela koji vam padnu napamet. Osjetite senzacije poput boli, zatezanje, pikanja, trnaca, primijetite ih gdje se one nalaze. Nemojte ih analizirati samo ih primijetite, obratite pozornost na njih toliko da znate da su one tu i krenite dalje. Putujte tako svojim tijelom dok ne dođete do samog tjemena. Potom osjetite s punom sviješću i pozornošću svoje tijelo. Možda po prvi put na ovaj način i samo primijetite koje su vam misli došle kada ste ga tako prvi put osjetili. To je vaše tijelo.

Osjećaj radosti dolazi iz harmonije u nama. Tu harmoniju stvaramo odlukama o odnosima, jelu, piću, vrijednostima, emocijama, reakcijama. Meditacija nam pomaže da vidimo obrasce ponašanja, razmišljanja, misli koje gajimo i koje iznova imamo. Iz njih nam dolaze odluke i reakcije. Jedan veliki “začarani” krug koji možemo dočarati promatranje bez predrasuda.

Radost nam dolazi u raznim oblicima, ona bujna radost puna zadovoljstva dolazi iz nas.

Umiriti um u današnjem svijetu predstavlja izazov. Ne mora biti tako. Tu sam za vas ako odlučite da želite naučiti kako ga umiriti.

Vaša Dubravka !!