Jedem malo, a debljam se! Kako je to moguće?

Jeste li se ikada ovako osjećali?
Jeste li ćuli sebe kako izgovarate rečenice, gotovo ništa ne jedem i debljam se? Od same pomisli na hranu dobijem kilograme. I čaša vode me udeblja!

Sjećam se perioda kada sam i ja tako govorila.

Koliko ima istine u tome?

Za rad našeg tijela potrebna nam je energija. Hrana je energija za naše tijelo. Uzimamo energiju u obliku hrane i trošimo je kroz aktivnosti poput disanje, cirkulacije krvi, dnevnih aktivnosti, vježbanja, za proizvodnju energije u našem tijelu, probavu.

Balans energije određuje našu tjelesnu težinu. Ako unosimo manje energije (hrane) gubimo na težini, ako unosimo više dobivamo a težini.Naravno tu su i faktori koji utječu na unos energije ( hrane ) i na njenu potrošnju.

Apetit, okruženje, količina utrošenih kalorija, okus, tekstura, psihološki faktori = bazalni metabolizam, vježbanje, dnevne obaveze.

Zašto onda rečenica – “Jedem malo, a debljam se”?

Upravi zato što ideja „jedem malo“ je osobnog karaktera.

Razmislite o tome.

Kada kažete “jedem malo” što pritom mislite?

-jedete manje nego normalno?
-jedete manje nego što su vam rekli?
-jedete manje nego što imate osjećaj da je ispravno?
-jedete manje od vaše procijenjene stopa metabolizma?
-jedete manje od vaše stvarne stope metabolizma?

Koliko često “manje jedete”?

-jedete manje pri jednom obroku?
-jedete manje jedan dan u tjednu?
-jedete manje svaki dan?
-jedete manje skoro svaki dan,a druge dane previše?

Važno je pojasniti što to znači i dati si odgovore na ova pitanja.

U većini vremena problem je u percepciji.

Kako mi opažamo koliko i kada jedemo. Mi ljudi loši smo u ispravnoj procjeni koliko hrane smo pojeli. I do 50 posto znamo pogriješiti u procjeni. Često mislimo da jedemo manje i trošimo više. Jednako je i s osobama koje žele dobiti kilograme samo obrnuto. One misle da jedu više, a troše manje.

U današnje vrijeme kada su porcije sve veće i tanjuri su sve veći, mi izgubimo osjećaj za porciju i količinu hrane koja nam je potrebna. Postoje jednostavne metode kojma možete pratiti unos vaše hrane i uvjeriti se zavaravate li se ili vaš unos hrane je zaista nizak i ne gubite kilograme (u tom slučaju preporuka je posjetiti svoga doktora.)

Želite se osjećati bolje, stječi kontrolu nad svojim prehrambenim navikama, naučiti kako da se hranite zdravo i koliko vam je hrane potrebno pošalite mi mail za personalizirani on line program za vas.

 

xoxo Dubravka!