GRIŽNJA SAVJESTI

Blagdani su prošli puni veselja, radosti smijeha zabave i obilate trpeze. Tih dana uživamo s obitelji, radujemo se s prijateljima okruženi ićima i pićima i pretjerujemo. To je sasvim Ok dok god ne osjećamo grižnju savjesti ili krivnju zbog unesene hrane.

Zašto nam se to događa?

Zbog zabrana koje smo si sami stvorili ili nam ih je okolina ukazala i mi smo ih prihvatili. Nekih smo svjesni, nekih nismo svjesni. Osjećamo osjećaj u tijelu koji nam govori to nije bilo dobro za tebe, ta hrana će te udebljati, zar si trebala pojesti toliko! Osjećaj često prati i unutarnji monolog. To je grižnja savjest.

Zabrana stvara konflikt u nama. S jedne strane javlja se želja i potreba za unosom hrane, nasuprot toga stoji zabrana. Između nje, naše vrijeme koje provodimo u danu donoseći odluke što, koliko i kada jedemo. Ako pređemo nevidljivu granicu koju smo u sebi postavili javlja se glasić. Osjećaj.

Kako se riješiti tog osjećaja grižnje savjesti?

Prvenstveno stvoriti primirje u našem unutarnjem konfliktu. Uočiti kada nam se javlja osjećaj grižnje savjesti. Koji događaji su prethodili. I pogledajte koji su događaji prethodili tim događajima.

Na što točno mislim npr. nekada kada sam bila uznemirena, ulazila sam u kuhinju i u hodu uzimala što mi je trebalo. Najčešće to je bio kruh. Bila sam u stresu, puno sam radila, nezadovoljna sam bila. Kruh mi je bio način da se umirim. Događaj prije same konzumacije kruha bio je stresni razgovor na poslu. To je okidač za moje ponašanje koje je rezultiralo osjećajem krivnje. Začarani krug.

Vaše današnje ponašanje rezultat je prošlih odluka, reakcija i navika.

Nove navike stvaraju se tako da uz naviku koju želite promijeniti prakticirate naviku koju želite usvojiti i to dosljedno. Stare navike će se boriti. Lakše nam se vratiti na ono što nam je poznato i uhodano, nego održati nešto što usvajamo.

Budite nježni prema sebi u tom procesu. Krenite malim koracima. Za to vam je potrebno manje discipline. Dogovorite se sa sobom da to želite, ne da morate. Kada morate – puno je teže.

Ono za čim težimo je balans u nama. Time će nam biti lakše primijetiti signale našeg tijela.Tijelo je savršeno i kada se hranimo intuitivno da pratimo signale tjelesne gladi, osjećaj grižnje savjesti neće nam se javljati. Nećemo imati imaginarnu granicu u sebi i jesti ćemo svjesno, s guštom i upravo onoliko koliko nam treba.

Vaša Dubravka